Friday, June 25, 2010

ari ni buat majlis sambutan besday utk mber ofis ..3 org semua...buat sekali senang sikit tak payah nak buat 2-3 kali...menu nya nasi minyak, ayam masak merah.dalca daging,acar timun nenas n puding laici. i buat ayam masak merah n ansi minyak..yang lain hasil titik peluh wat n ragil....bila nak dtg mood memasak tu..ada anak kecik pun sanggup nak masak dalca n acar lagi..hehehe...boleh ambik order ni wat ooiiii............Ayam masak merah ni resipi turun temurun bonda i...simple je bahan2nya...boleh tgk posting yg lepas...ni kira ulangan punya resipi lah....
Ni plak america moist cake...1st time buat alhamdulillah menjadi..cuma rasanya kalau untuk kek moist ni tempreture oven kenala low sikit...tak boleh 200....lebih kurang 150 je...baru dia elok membakarnya...kalau susah2 beli je premix cake yg tersedia jual kat kedai bakery tu...balik godak je pastu ..yg nak makan pun kita sendiri...apa susah.....hehehee

Tuesday, June 22, 2010

Bekalkan bonda n ayahanda time depa balik ke kg sabtu lepas...tak silap ambik resepi ni dari blog kak ummi kuantan yg femes dgn resepi n gambar yg menarik tuuuu...(anak dara kak ummi cun melecun......tak caya pi jenah blog dia..hihihiii..mak dia pun cun gak)
resepi nya...

250 gm butter
240 gm gula castor
2 sudu besar ovelett
1 sudu kecik esen vanila
pukul semua sampai kembang...

masukkan 4 biji telur garde A, 1 by 1...then masukkan 270gm tepung suprfine + 1 sudu baking powder. pukul dgn speed slow...kalau nak boleh masuk 60gm susu pekat (i x masukkan pn..i tmbah susu cair jadik 60 gm)..then bahagi 2 adunan tu...1 bhg biar kaler ori then 1 bhg lagi cmpur dgn 3 sudu besar serbuk koko + 2 sudu besar susu cair + 2 sudu besar coklat emulco ( kalau x ade x pe)...

susun selang seli dlm loyang..bakar 175C selama 45 minit...

YANG BAWAH CHEESE MARBLE ...AMBIK DARI RESEPI KAK UMMI GAK...

Thursday, June 17, 2010

Tuesday, June 15, 2010

BREAKFAST PAGI TADI...TAUHU POKET..
CHEESE CREAM CARAMEL READY FOR DELIVERY...

JALAN2 CARI MAKAN AT JM BRIYANI IN BANGI...
SPIDER MAN CAKE FOR MY ANAK SEDARA DI SERDANG....
PLAIN CREAM CARAMEL READY FOR DELIVERY....


JALAN-JALAN CARI MAKAN AT JM BRIYANI BANGI...SEDAAAPPPPPPPPPP....