Wednesday, April 20, 2011

PANTRY YEE MEE...

Assalamualaikum..ari ni tayangan amal menu smlm..yee mee. 2-3 kali dok pekena yee mee ni kat food court tesco selayang. so search dlm myresipi..jumpa la. maaf dah terlupa plak nama chefnya dlm myresipi tu...tapi kalau surf myresipi just taip yee mee then kuar la resipi semuanya..
resipi dia mudah je...
2-3 keping yee mee
1/2 cawan sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
2-3 cawan air
300-450 gm ayam - jgn ambik isi saja..ambik yg part tulang2 gak..baru sedap sikit
1 sudu besar lada hitam
5 biji bawang putih - ketuk hancur kasar2
3 inci halia di hiris
3-5 tangkai cili kering dihiris kasar2
5-6 tangkai sawi - di potong2 dan di rebus dlm air mdidih.
5-6 cendawan kering di rendam 1-2 jam terlebih dahulu.
2 sudu besar tepung jagung yg di bancuh dgn 3 sudu besar air
minyak untuk menumis
tumis halia,bawang putih n cili kering...then masukkan ayam..masak for about 3-5 minit then masukkan air biar mdidih selama 5 minit then masukkan campuran kicap cair,kicap pekat,sos tiramn lada hitam n minyak bijan. after 3 minit masukkan cendawan( nak hiris pun bole ..tak nak hiris pun ok) then masukkan bancuhan tepung jagung....bila pekat masukkan yee mee..masak sampai yee me lembut. then tabur sawi yg telah di rebus tadi. kalau nak masukkan telur pun bole..pecahkan je atas yee mee tu. sedaaapppp bangat kalau ada cili api di potong +di campur dgn kicap cair....enjoyssssssssssss....

Note; i masak guna multi purpose cooker...

2 comments:

  1. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  2. saya suke yee mee...yee mee kungfu best jugak..

    ReplyDelete