Thursday, February 19, 2009

cream craker pie...






minggu ni minggu terapi memasak untuk kak E. ini lah cream craker pie inspirasi dari resipi mamafami. Kalau dah datang kerajinan yang melampau ni..jangan di tegur kata bonda kak E. layan je la. Budak2 ofis kak E dah faham bebenor dgn perangai kak E. Depa normally enjoy makan je apa yang kak E masak ni..kalau tak sedap depa Bagitau ..kalau sedap depa pulun sampai abis.So ni lah bahannye... intinya

  1. 1 bungkus mix veg, 2 btg carrot n 3 biji kentang (medium size). carrot n kentang di potong dadu kecil2.

  2. isi ayam di hiris kecil2. Bawang besar 2 biji, bawang putih 4 ulas . kedua2 bawang di cincang dadu.

  3. 1/2 cawan unsalted butter & 1/2 cawan minyak zaitun ( apa2 minyak pun boleh guna).

  4. 3 sudu besar lada hitam yang di tumbuk kasar. 1/2 cawan whipping cream. 2 sudu besar stok ayam. garam n gula secukup rasa.

caranye;

panaskan minyak dengan butter. then tumiskan daging ayam n kedua2 bawang cincang. lepas 3 minit masukkan kentang n carrot. kacau pastu tambahkan 4 cawan air. biar masakan mendidih sampai kentang lembut. kalau kentang masih keras lagi tambahkan air.

Bila kentang dah lembut masukkan lada hitam,sos tiram n stok ayam, kacau. Then lepas 3 minit masukkan mix veg n whip cream. perasakan dengan garam n gula. ketepi.

      untuk membuat lapisan cream craker;
    1. 1 bungkus cream craker munchy.

    2. 1 cawan santan harmuni di didihkan dengan 2 cawan botol susu uht (low fat). setelah mendidid, rendam cream craker ke dalam adunan ini jangan sampai hancur semua...rendam ala2 bagi dia lembut sikit tu....
    3. Then susun cream craker tu dlm loyang yang telah di sapu dengan butter. susun lapis by lapis selang seli dengan intinya.
    4. then bakar for about 40 minit dgn suhu sederhana. ( 190 - 220)
    5. selamat mencuba...

    No comments:

    Post a Comment