Tuesday, August 4, 2009

SEAFOOD SUP SOS PLUM


SEAFOOD SUP SOS PLUM..
Kak E dah cuba resipi as kuah ikan siakap stim dah lama dah dulu. Tapi tak sempat nak ambik gambar...ikan dah tinggal tulang..hehehe. So semalam tgk ada sotong dan udang berbalance dlm esbox so mmg teringin sesangat nak makan sup2 ni so terus la test resipi lama tu. Rasa dia ada masam,manis dan pedas. Lebih kurang tomyam tapi ada la lainnye sikit. Kalau nak try layan le resipi ni....
bahan;
sotong,udang,bunga kobis,lobak merah , 1 biji bawang besar ( holland),2 bji tomato, - semua bahan2 ni di hiris.
bahan sos;A
1 cwn sos plum, 2 sudu besar sos tiram, 1 sudu kecil minyak bijan, 1 sudu besar minyak masak , 2 cawan air suam- bahan ni di campur dan di kacau sebati.
garam,gula secukup rasa.
B
4 btg serai, 7 biji cili padi - di ketuk, 5 helai daun limau purut.
kaedahnya ( semacam je bunyi ayat tu kan..hehehe);
1. Didihkan 1 liter air, masukkan bahan sos tadi. lepas mendidih masukkan bahan A dan bahan B. Biarkan sehingga masak then masukkan bahan perasa. perahkan jus 1 biji limau nipis. Lagi menarik kalau d hias dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
wallllaaaaaa sudah boleh di santap.....selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment