Monday, April 12, 2010

NASI AYAM PENYET N CREAM CHEESE CARAMEL





Assalamualaikum...lama bebenor tak tayang menu dalam blog ni...mood masak baru mendarat semalam...hahahha. Nasi ayam penyet ni dah lama ambik resepi dari Myresepi tapi x buat2 pun sampai la semalam. Mmg simple je resepi nye dan mudah penyediaan nya. Cream cheese caramel tu sebab semua bahan dah mmg dok tersedia dlm fridge so mmg dah lama mengidam nak makan original puding karamel ..terus la membuat smlm..
NASI AYAM PENYET...versi I la...
1 ekor ayam di potong 4. direbus utk dapatkan air rebusan. Air dalam 2 liter.(nak masak nasi nnti)
bahan utk perap ayam..
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 inci halia - di tumbuk halus
4 ulas bawang putih - di tumbuk halus
garam
1 sudu besar serbuk kari ayam
1/2 sudu besar lada putih
semua bahan di gaul dan di lumurkan pada ayam.perap selama 5-6 jam ( kalau nak sedap perap semalamam.) boleh digaul dgn tempe jugak.
NASI.
2 tin susu beras
3 tin susu air stok ayam tadi
2 biji bunga lawang, 4 biji bunga cengkih, 2 inci kulit kayu manis, 4 biji buah pelaga.
masak nasi seperti biasa...masukkan sukatan air rebusan ayam ikut sukatan nasi biasa. then masukkan bahan rempah tu..
( i x tumis sbb tak suka berlemak sangat nasi tu..)
kalau nak tumis...panaskan butter, hiris bawang kecik n bawang putih n halia...tambahkan daun pandan.
SAMBAL IJOU...
5 biji cili merah
11 biji cili padi
6 ulas bawang kecik
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
3 sudu besar hirisan gula melaka/kabung
3 biji buah tomato
1/2 sudu besar sos ikan
segengam ikan bilis
1/2 cawan minyak masak - di campur dlm blender x payah guna air.
blender semua bahan...kalau nak lagi sedap...sangai dulu bahan kecuali buah tomato, gula melaka. ikan bilis bole di goreng dahulu. i x buat pun..blender je semua then baru i goreng dengan sedikit minyak. goreng dgn api perlahan sampai kering. bila dah kering @ minyak dah naik campurkan dgn jus limau nipis ( 1- 2 sudu) perasakan dengan garam...dah ready.
PUDING KRIM KEJU.
6 biji telur
2 biji merah telur
1 liter susu segar - di panaskan ( tapi jgn sampai mendidih ..suam2 je)
250 cream cheese
160 gula castor
esen vanila
pukul cheese n gula...then masukkan telur (x yah guna mixer pun ok sbb x nak kembang sangat).pukul sebati then masukkan esen vanila. Campurkan susu segar tadi ke dalam adunan krim cheese dan gaul sebati.
untuk buat karamel...panaskan 3 sudu besar gula ( kalau nak tambah 2 sudu besar gula perang) dgn api perlahan..kacau sampai jadik karamel..tuangkan dalam loyang. then curahkan adunan krim cheese tadi dlm loyang...bleh kukus or bakar selama 50 minit dgn 220C dgn lapik loyang dgn loyang lain yg berisi air ( apa tah nama caranya tu..dah lupa la plak).

No comments:

Post a Comment