Wednesday, December 29, 2010

BIHUN MEATBALLS..

Salam ....pekabar semua ( mcm le ada ramai peminat ..hihihi)..dekat ujung tahun ni mcm perangai ada kat ofis ni...ada yg bercuti pjg...ada yg masam sbb tak dpt cuti...yg dok gebang nak tukar mcm2 sempena tahun baru...yg gebang nak pasai dividen asb depa yg berlambak2 nak dapat....yg tension dengan bos sebab tak kasi bonus....pendek kata mcm2 la...so kena byk2 bersabar je la...semalam sebab nak abiskan meatballs yg ada balance so i masak bihun meatballs berlada hitam...or shortname nya bihun singapore..i mmg suka anything yg berlada ni..lada hitan ka..lada putih ka..lada benggala ka..org melayu tulen le katakan..pedas mmg x leh di pisahkan ...so layan la bahan2 nya di bawah yeee..
BIHUN MEATBALLS SINGAPORE
bahan2
1 pkt bihun - di rendam sehingga lembut
1 cup minyak jagung ...or apa minyak masak
10 ekor udang
8 meatballs or chicken balls ( AZMY brand)....kalau nak guna brand lain pun bole...
1 biji bawang besar di hiris halus
3 ulas garlis - di tumbuk hancur
3 biji buah tomato di cincang dadu
3 sudu besar lada hitam - di tumbuk hancur or blender kasar2
3 sudu besar sos tiram
1 cup hirisan kobis
1 cup hirisan lobak merah
1 sudu teh kicap cair
1/2 sudu teh lada sulah
garam/gula /serbuk perasa secukup rasa.....
cara2
1. panasakan minyak then tumis bawang besar n garlic n buah tomato.
2. then masukkan udang n meatballs...
3. after 3 minutes masukkan sos tiram n kicap cair...masak sehingga sebati...perasakan dengan garam n gula n serbuk perasa n lada hitam n lada sulah..tambahkan 1/2 cup of hot water.
4. Then masukkan bihun gaul sebati then after 5 minutes masukkan kobis n lobak merah.
5. kacau sehingga masak.
after masak bolehla tabur bawang goreng or hirisan daun bawang or hirisan cili merah kalau suka....

No comments:

Post a Comment