okla ari ni nak tayang la menu jamuan besday mber ofis...ari tu dia belanja sakan kita org makan kat luar so today kita org plak belanja dia ...spageti olio...or spageti seafood (gambo atas)..yg bawah ni kek karot shimah...mmg sedap sangattttt..sapa nak order bagitau i....heheeee...leh la i ambik komisyen nnti...
RESIPI TIRAMISU I...
500GM MASCARPONE CHEESE
4 EGGS YOLK + 1 CUPS CASTOR SUGAR - MASAK CARA DOUBLE BOILED..kacau sampai gula hancur dan adunan agak pekat. then ketepikan biar sejuk...
200ml whip cream + 2 sudu besar icing sugar- pukul sampai kembang
then semua adunan di atas di gaul together2 dgn spatula or hand mixer dgn low speed.
3 sachet kopi ADABI bancuh dgn air panas then rendam biskut biscoti....i guna loyang 3inci x 30 inci..selang seli susunan biskut dgn adunan krim tadi...bila dah ready simpan dlm fridge...next morning tabur serbuk coco or nak lavish lagi ......sagat dark chocolate bar n tabur atas tiramisu..ready to enjoy.....
1 PAKET SPAGETI - DIREBUS DGN 1 LITER AIR + 3 SUDU MINYAK + 1 SUDU TEH GARAM...REBUS SAMPAI LEMBUT...THEN TOSKAN BIAR SEJUK...
300 GM UDANG - KUPAS KULIT TINGGAL ISI SAJA
300 MUSSEL / KEPAH
1 PAKET SMOKED BEEF - BOLE DAPAT DI TESCO OR GIANT ( CHEESE SECTION)
1 LABU BAWANG BESAR - YG KALER KUNING
6 ULAS GARLIC - DI HIRIS KEPING2
3 SUDU BESAR SERBUK PARSLEY
1 SUDU GARLIC POWDER
2 SUDU SERBUK LADA HITAM
1/2 CUPS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL - UTK MENUMIS
2 SUDU BESAR BUTTER/ MENTEGA - UTK MENUMIS
2 SUDU BESAR SERBUK OREGANO
1 SUDU TEH GARAM
1/2 CUP PITTED OLIVE
1/2 CUP HONEY CERI TOMATO
1 CUP DAUN BAYAM - I GUNA DAUN BAYAM BIASA JE...AMBIK DAUN2 JE JGN ..TANGKAI BUANG...
PARMESAN CHEESE UTK DI TABUR....
CARA2...
1. PANASKAN EXTRA VIRGIN OLIVE OIL...TUMIS GARLIC + BAWANG + SMOKED BEEF.
2. LEPAS 3 MINIT MASUKKAN KEPAH & UDANG.....MASAK SELAMA 2 MINIT
3. THEN MASUKKAN LADA HITAM + SERBUK OREGANO + MENTEGA + GARAM + PARSLEY + SERBUK GARLIC....
4. AFTER 3 MINIT MASUKKAN OLIVE + CERI TOMATO + DAUN BAYAM...
5. DAH MASAK SIMBAHKAN ATAS SPAGETI TADI....THE GAUL DGN PARMESAN CHEESE..GAUL SEBATI...
READY TO EATTTTT...
No comments:
Post a Comment