I tambah sikit apa yg patut le dlm resipi ni...ikut tekak i dah ok dah rasanya cuma sbb i ni mmg kaki pedas so ada sikit pedas..tu yg kick abisss tu....
so layan la resipi bawah ni yeee....
BAHAN2...
BAHAN UTAMA
1 ekor ayam ( 2 kg)
BAHAN A..
21 biji cili api ( KALAU TAK NAK PEDAS LEH KURANG JADIK 15 OR 17 BIJI)
5 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 incin halia
2 inci lengkuas
3 biji bawang kecik
5 btg serai ( sederhana besar)
bahan di atas di blender halus....
BAHAN B.
800 gm santan pekat + 3 cawang air
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil sos ikan
2-3 keping asam keping
garam/gula/serbuk perasa secukup rasa.
2 helai daun kunyit di hiris halus.
CARA2...
1. dlm bekas memasak ( periuk or kuali) masukkan bahan B kemudian masukkan bahan A.
2. biar sampai mendidih sebentar then masukkan ayam yg di potong kecil2...
3. masak sampai kering dengan api sederhana...selepas kuah agar kering, perasakan rendnag dgn bahan perasa secukup rasa...dan keluarkan asam keping..
4. Bila kuah rendang agak kering ( basah2...) tutup api ..serve n makan..kalau nak kasi kuah sampai kering pun boleh...kena tunggu n kacau sampai kering...( i tak kose nak tunggu sampai kering..hihi)
No comments:
Post a Comment