Wednesday, December 29, 2010

BIHUN MEATBALLS..

Salam ....pekabar semua ( mcm le ada ramai peminat ..hihihi)..dekat ujung tahun ni mcm perangai ada kat ofis ni...ada yg bercuti pjg...ada yg masam sbb tak dpt cuti...yg dok gebang nak tukar mcm2 sempena tahun baru...yg gebang nak pasai dividen asb depa yg berlambak2 nak dapat....yg tension dengan bos sebab tak kasi bonus....pendek kata mcm2 la...so kena byk2 bersabar je la...semalam sebab nak abiskan meatballs yg ada balance so i masak bihun meatballs berlada hitam...or shortname nya bihun singapore..i mmg suka anything yg berlada ni..lada hitan ka..lada putih ka..lada benggala ka..org melayu tulen le katakan..pedas mmg x leh di pisahkan ...so layan la bahan2 nya di bawah yeee..
BIHUN MEATBALLS SINGAPORE
bahan2
1 pkt bihun - di rendam sehingga lembut
1 cup minyak jagung ...or apa minyak masak
10 ekor udang
8 meatballs or chicken balls ( AZMY brand)....kalau nak guna brand lain pun bole...
1 biji bawang besar di hiris halus
3 ulas garlis - di tumbuk hancur
3 biji buah tomato di cincang dadu
3 sudu besar lada hitam - di tumbuk hancur or blender kasar2
3 sudu besar sos tiram
1 cup hirisan kobis
1 cup hirisan lobak merah
1 sudu teh kicap cair
1/2 sudu teh lada sulah
garam/gula /serbuk perasa secukup rasa.....
cara2
1. panasakan minyak then tumis bawang besar n garlic n buah tomato.
2. then masukkan udang n meatballs...
3. after 3 minutes masukkan sos tiram n kicap cair...masak sehingga sebati...perasakan dengan garam n gula n serbuk perasa n lada hitam n lada sulah..tambahkan 1/2 cup of hot water.
4. Then masukkan bihun gaul sebati then after 5 minutes masukkan kobis n lobak merah.
5. kacau sehingga masak.
after masak bolehla tabur bawang goreng or hirisan daun bawang or hirisan cili merah kalau suka....

Tuesday, December 28, 2010

MY WISH LIST FOR 2011..........

PULAU PERHENTIAN.......MUST GO...MUST GO..MUST GO...
KITCHEN AID MIXER.......TAK DAPAT GELANG EMAS POH KONG OR HABIB PUN TAK APA...ASALKAN DAPAT BELI MIXER NI........
BILA LA NAK DAPAT SHAPE CAMNI.......HUHUHU...

Monday, December 27, 2010

CHEESE CREAM TGH MURAH KE KAK OOIIII.......




salam pagi senin yg mendung2 tapi lom nak ujan lagi..nasib baik cuti 2 ari..dan cuaca sungguh baik sekali sabtu dan ahad....apalagi mendobi la. ingatkan i sorang je..rupanye jiran2 pun sama beza depa anak 3-4 org..i sorang tapi penuh ampai mengalahkan depa yg anak ramai plak..heheee almaklumkan 3 minggu tak mendobi....so semlm melipat kain baju baru settle separuh...kalau rajin mlm ni abiskan kalau x tunggu tahun depan..hahaaaa
layan gambo menu kat atas..ye. cheese tgh murah..so smlm buat cheese cake plak guna resipi kak ummi kuatan (homesweethome) ..mmg sedap n sonang sangat...kalau nak resipi leh skodeng kak ummi punya blog..

Friday, December 24, 2010

chocolate cake ... the best companion..

When u feel down..food always comfort u..betui ka???..partly betui partly x betui la...part yg x betui bila makan banyak sangat...but what to do..still when those lonely and sad days menerjah..chocolate cake is the best companion...
ambik resipi dari blog LG...salamduabenua@blogspot.com.. ...a simple and easy chocolate cake..sedapppp....nyummm..nyummmm thank min..

Thursday, December 23, 2010

A SINFUL DESSERT ....


semalam ada ofismate order puding cheese caramel..so buat la lebih bawa kat ofis.. coz chesse based puding faham2 la..nak makan pun sesudu 2 je...tak leh pulun banyak ..tapi ari2 pulun walaupun sesudu 2..hihih..
Original resipi ambik dr Yani@Myresipi...
Bahan2
1 kotak 1 liter low fat milk - di reneh dgn api slow..jgn sampai mdidih cukup sekadar nampak wap naik dr susu tu....
caramel.
2 cwn gula di kacau dgn api slow sampai keperangan..kena jaga sebab gula akan cepat hangus..bila dah perang ..tuang dlm loyang 9 " ( biar loyang 3-4" kedalamannya)
bahan di mixer together..
250 gm cream cheese
80 gm gula castor
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur grade A + 3 biji merah telur grade A
100 liter fresh cream - x bubuh pun x pe..
1. Panasakan oven 200'C selama 20 minit.
2. Mixed all bahan di atas well then pour in susu.
3. kacau sebati semua ramuan then tuang dlm loyang caramel tadi.
4. Bakar secara "baine marie"...lapik loyang tadi dgn loyang yg di isi dgn air panas...
5 bakar selama 50-60 minit ....the last 25 minit tu reduce the oven to 160 -170'C...
KALAU NAK LAGI SEDAP..SIMPAN DLM FRIDGE 2-3 ARI...PUDING AKAN JADIK SOFT MCM KEK ...SEDAAPPPPPPPPPPPPP....

MY COOKING MODE IS ONNNNN.......


Selepas lamaaaaaaaaaaa cooking mode ter OFF....now onnnn balik. Kebetulan bahan2 pun mmg dok lepak dalam fridge je..so decide to cook creamy pasta with meatballs. Ptg semlm gi shooping kat giant batu caves terjumpa plak meatball n chicken balls keluaran AZMY..so try la..not bad. before this pernah try 1 femes brand meatballs tapi tekak tak leh terima la...ok pinggan tu beli sebab ada sales kat parkson ari tu...kalau x jgn harap le nak beli..sebab dah less 70% ambik gak le...kunun2nya nnti bergaya sikit nak ambik gambo menu...( walaupun masaknya 1 sekali..hihihi)
so layannnnnnnnnnn.............

Wednesday, December 22, 2010

BILA TEKAK CRAVING FOR NASI HIMPIT...

semalam tetiba tekak craving nak makan rendang ayam minang...so balik awai dr opis terus singgah beli bahan2 nak buat rendang ni...resipi ambik dr mber opis sbb dia mmg terer buat rendang minang ni...dan kebetulan ada plak nasi himpit baki ari tu time buat makan2 kat opis..so apa lagi bertungkus lumus le memasak sbb tekak ni dah lama sgt dok mgidam nak makan rendang n nasi himpit....( mcm le raya aji tu x pulun ...pulun sampai naik 2 kg bdan ni...huhuhu)

I tambah sikit apa yg patut le dlm resipi ni...ikut tekak i dah ok dah rasanya cuma sbb i ni mmg kaki pedas so ada sikit pedas..tu yg kick abisss tu....

so layan la resipi bawah ni yeee....

BAHAN2...

BAHAN UTAMA
1 ekor ayam ( 2 kg)

BAHAN A..
21 biji cili api ( KALAU TAK NAK PEDAS LEH KURANG JADIK 15 OR 17 BIJI)
5 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 incin halia
2 inci lengkuas
3 biji bawang kecik
5 btg serai ( sederhana besar)
bahan di atas di blender halus....

BAHAN B.
800 gm santan pekat + 3 cawang air
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil sos ikan
2-3 keping asam keping


garam/gula/serbuk perasa secukup rasa.
2 helai daun kunyit di hiris halus.


CARA2...
1. dlm bekas memasak ( periuk or kuali) masukkan bahan B kemudian masukkan bahan A.
2. biar sampai mendidih sebentar then masukkan ayam yg di potong kecil2...
3. masak sampai kering dengan api sederhana...selepas kuah agar kering, perasakan rendnag dgn bahan perasa secukup rasa...dan keluarkan asam keping..
4. Bila kuah rendang agak kering ( basah2...) tutup api ..serve n makan..kalau nak kasi kuah sampai kering pun boleh...kena tunggu n kacau sampai kering...( i tak kose nak tunggu sampai kering..hihi)

Monday, December 20, 2010

MENU HARI MINGGU....

SUTUN MASAK REMPAH
semalam..rawang mendung je...ptg sampai malam ujan..so seharian memerap kat rumah je la..malas nak kuar mana2. Tgk dalam fridge ada sotong..so lauk sutun la kita..resipi sutun ni kita tak sure la sama dgan resipi mana2 blogger sebab main campak2 je...kalau ada yg sama dgn mana chef2 or blogger mana..ampun ye..
BAHAN2
5 EKOR SUTUNG
BAHAN BLENDER...
11 BIJI CILI API
5 ULAS BAWANG MERAH
2 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
3 BTG SERAI
1 INCI KUNYIT IDUP OR 1 SUDU TEH SERBUK KUNYIT..
BAHAN DI ATAS DI BLENDER SAMPAI HALUS...
1/2 SUDU TEH SERBUK KETUMBAR
1/3 SUDU TEH SERBUK JINTAN MANIS
3 BIJI BUAH TOMATO
1 BIJI BAWANG BESAR DI MAYANG KASAR..
1 SUDU BESAR MENTEGA
1/2 CAWAN MINYAK JAGUNG OR APA2 JENIS MINYAK MASAK
GARAM, GULA + SERBUK PERASA + 1 SUDU TEH JUS LIMAU NIPIS OR JUS LEMON...
CARA MASAK
1. PANASKAN MINYAK + MENTEGA
2.TUMIS BAHAN BLENDER + BUAH TOMATO YG DI CINCANG DADU + BAWANG MAYANG.
3. BILA DAH NAIK MINYAK...MASUKKAN SERBUK KETUMBAR + SERBUK JINTAN MANIS + GARAM + GULA + SERBUK PERASA + JUS LIMAU..
4. KACAU SAMPAI KUAH KERING BARU MASUK SUTUN...
5. DIDIH SAMPAI SEBATI THEN HIDANGKAN.....WALLLAAAAAAAA

Thursday, December 16, 2010

JALAN2 CARI MAKAN...

lokasi: restoran tasik idaman bangi....seafood with life band..syoookkkkkkkk for lepak2 at night..


lokasi: alamanda putrajaya... after having lunch at JM briyani alamanda..the nieces decided to take photo at the pool there..but Danish plak excited nak mandi manda kat situ..adusssss ..mak tok to the rescue...